Zeynep kız neredeyse 6,5 aylık oldu bile. Uzmanların uyarısı üzerine ek gıda denemelerimize başladık biz de. Zira, 6. aydan sonra anne sütünün besleyiciliği azalıyormuş ve gecikmiş ek gıda başlangıcında bebeklerin farklı besinleri kabul etmeme, çiğneme-yutma koordinasyonu kurabilme yeteneği gecikme olabiliyor hem de çeşitli vitamin ve mineral ihtiyaçlarını sadece anne sütü karşılayamıyor. Aynı şekilde erken başlanan ek gıdalarsa hem süt üretimini azaltıyor hem de bebeğin yanlış beslenmesine sebep oluyor.
Uzmanlar tarafından bu süreç "tamamlayıcı beslenme" olarak adlandırılıyor ve adı üstünde şu an verdiğimiz gıdalar anne sütüne ek olarak veriliyor. Oğlumda başaramadım ama çocukların tamamlayıcı beslenmeye 24. aya kadar devam etmesi bu süre zarfında da anne sütü alması gerekiyor.
Türk Pediatri Arşivi'nde okuduğum bir makaleden bir bölümü de eklemek istiyorum:
Anne sütünün tek başına, süt çocuğunun besin ihtiyacını karşılamaya yeterli olmayacağı zamanda başlatılan ve diğer yiyecek ve içeceklerin anne sütü ile birlikte sunulduğu süreçtir tamamlayıcı beslenme. Geçiş besinleri ise ailenin diğer fertleri için hazırlanmış yiyeceklerin dışında bebek için özel hazırlanmış yiyeceklerdir. Tamamlayıcı beslenme için en uygun zaman 6-24 aylar arasıdır, bu dönemde emzirmenin sürmesi çocuk sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Peki bebeğimizin ek gıdaya hazır olduğunu nasıl anlayabiliriz? Öncelikle bebeğimizi dikkatli bir şekilde gözlemliyoruz. Zeynep,
- Biz yemek yerken masa olmak istiyordu ve masadaki yiyeceklere uzanıyordu.
- Biz yemek yerken o da ağzını oynatmaya başladı.
- Kucağımızdayken kendi ağzımıza götürdüğümüz yiyeceklere o da ağzını açtı.
- Çok küçük tattırdığım yiyecekleri reddetmedi ve sanki çiğniyormuş gibi ağzını oynattı.
- Eline ekmek kabuğu verdiğimizde bir güzel çiğnedi.
- Kaşıkla ya da elimle verdiğim yiyecekleri de diliyle itmeden bir güzel yedi.
Böylelikle biz de ek gıdaya geçme kararı aldık. Yiğit yiyecekleri reddederken Zeynep şu an Vedat Milor edasıyla yiyeceklerini yiyor.
Tamamlayıcı beslenmeye alerji riski düşük besinlerle başlıyoruz ve üç gün aynı gıdayı veriyoruz ki bebeğin göstereceği tepkileri izliyoruz. Genellikle kabak patates, havuç, fasulye gibi sebzeler; mevsimine göre elma, muz, armut, şeftali, üzüm gibi meyveler ve yoğurtla başlamak en güzeli. Bizim 15 gündür beslenmemiz, düzenli olmamak kaydıyla, şu şekilde:
- Sabah, 8 gibi kalkış ve 100-150 cc arası anne sütü
- Genellikle 10.30'a kadar uyuyor ve uyandığında kahvaltı.
- Anne işte olduğundan uyuması için bu kez 120-150 cc devam sütü
- Öğlen, sebze çorbası (püresi) (Bir fincanla başladık şimdi bir kase yiyor.)
- Arada uyumak için tekrar 100-150 cc anne sütü
- Uyandığında meyve (Yarım elma ya da muz)
- 100-150 cc devam sütü
- Bazen de akşamları sebze püresi ya da meyveli muhallebi
- Bütün gece anne sütü
Beslenmemiz şimdilik bu şekilde. Zaman zaman atladığımız öğünler olsa da bakıcımız bu konuda çok daha düzenli. Bu hafta et ürünleri ile yoğurt eklemeye de başlayacağım.
Kabızlık problemine karşı da sık sık su ve ihtiyaç duyulduğunda bir çay kaşığı zeytin yağı.
Umarım bu iştahı hep sürer çünkü Yiğit 4 yaşına yaklaştı ve hala bizim zorumuzla, bin bir çeşit oyunla yemek yiyor.
Kısaca tarifleri verip sonlandırayım:
KAHVALTI
- 60-90 anne sütü ya da devam sütünün içine 2 kaşık Milupa 8 tahıllı ballı
- yarım yumurta sarısı (çeyrekle başladık tama doğru ilerliyoruz)
- 1 tatlı kaşığı labne peyniri
- 1 tatlı kaşığı dut pekmezi
- 1 tatlı kaşığı öğütülmüş ceviz
- Tereyağı eklemeye başlayacağım
- yarım dilim ufalanmış ekmek içi
- 2 bebe bisküvisi
ÇORBA
- 1/3 kabak
- 1/4 patates
- 1/4 havuç
- çok az brokoli
- çok az karnabahar
- 1 tatlı kaşığı irmik ya da pirinç
hepsini üstünü geçecek kadar su ile haşlayıp öğütücüden geçiriyorum ve içine 1 çay kaşığı zeytin yağı
MUHALLEBİ
- 1 su bardağı suya 1 çorba kaşığı pirinç unu (aromalı olabilir)
- Bunları pişirip ılıtınca içine meyve ya da ceviz ve pekmez ekliyoruz.
- İsterseniz birkaç ölçek de devam sütü koyabilirsiniz.
YOĞURT
- Beceremesem de anlatayım
- Öncelikle birkaç kavanoz maması alıp içini boşaltın ya da o büyüklükte kavanozlar alın.
- Günlük yapmanız hatta imkanınız varsa günlük pastörize sütle yapmanız öneriliyor.
- Kavanoza uygun miktarda sütü kaynatıp el değecek kadar ılıtın ve ve bir miktar sütle erittiğiniz 1 tatlı kaşığı yoğurdu süte ekleyip karıştırın.
- Havlu ya da peçetelerle bir güzel sarıp hareket ettirmeden 4-5 saat sıcak ortamda uyutun.
- Biraz dinlendirip taze taze yedirebilirsiniz.
- Daha kolayı için yoğurt makinesi alabilirsiniz. :) Ben hiç denemedim.
İştahlı çocuklarınız olması dileğimle...
Canan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder